Skapa din drömträdgård

14 maj, 2017 Av Av admin

Skapa din drömträdgård

Plantering har något lugnande över sig och det är många som spenderar sin fritid i sin trädgård. Med hjälp av blommor tillför man något vackert till sitt hem. Trädgården kan också vara plats för frukter och bär som man kan göra sylt, pajer och saft med. Att ha en trädgård är dock mycket arbete, särskilt i början när man skapar den från grunden. Till din hjälp finns dock flera yrkespersoner som är experter på sina områden. Här listar vi två av dem.

Trädgårdsarkitekt

En trädgårdsarkitekt jobbar med design och planering av trädgårdar. Det kan vara allt från belysning till planteringar till anläggande av stigar. Man måste inte bara tänka på det estetiska och visuella, även på funktion och vad som är bäst för plantorna. En trädgårdsarkitekt kan hjälpa dig med rådgivning om hur du själv ska planera och arbeta din trädgård. Hen kan även ta fram en full plan för din trädgård och hjälpa dig med själva anläggningen. Man börjar ofta med en idéskiss som tas fram tillsammans med kunden och arkitekten. Arkitekten tittar sedan på idéerna och försöker göra allt så funktionellt och möjligt som det går. Slutresultatet av det arbetet är en trädgårdsritning. Om man vill fortsätta arbeta med arkitekten kommer hen hjälpa dig med att göra denna ritning till verklighet.

Arborister

Trädgårdar består oftast av massor av olika plantor: blommor, buskar och träd. Vissa plantor är mer lättskötta än andra. Särskilt träd behöver mycket skötsel och för att ge rätt måste man ha kunskap och erfarenhet. Eftersom inte alla vill eller har tid för att lära sig om trädskötsel finns det arborister. Dessa personer är experter på att sköta träd och vad man måste tänka på. De hjälper dig med att ta bort stubbar, fälla träd och ta hand om de träden du har. Att skära av grenar kräver till exempel mycket kunskap om hur man ska skära så att man inte skadar trädet. Att bara stympa grenar var man vill kan skada trädet enormt. Trädskötsel kan även innebära vissa faror, till exempel när man ska fälla ett träd. Arborister hjälper dig att fälla trädet så att det inte skadar närliggande byggnader, plantor eller den närliggande marken. De ser till att dina träd är friska och förblir det.

Att underhålla en trädgård kräver mycket arbete och du kan underlätta för dig själv genom att redan från början skapa en lättskött trädgård. Med hjälp av expertis och proffs är detta en lätt uppgift!