Inbrottslarm – vad du ska tänka på

28 november, 2017 Av Av admin

I takt med att antalet inbrott ökar blir också intresset för att köpa inbrottslarm större. Utbudet av olika larmsystem på marknaden är stort och det kan vara svårt att som vanlig konsument välja den bästa produkten. I den här artikeln beskriver vi hur inbrottslarm fungerar och vad du ska tänka på när du ska köpa ett larm.

Hur fungerar ett inbrottslarm?

Syftet med ett inbrottslarm är att skrämma bort potentiella inbrottstjuvar. Ett inbrottslarm är i de flesta fall uppkopplat till en larmcentral eller en person som du valt ut, det kan vara du själv, en granne eller en vän som du har förtroende för. Detektorn på larmet känner av tryckförändringar och så fort ett fönster går sönder eller en dörr öppnas så aktiveras larmet innan inbrottstjuven lyckats ta sig in. När larmet aktiveras så skickas ett sms automatiskt till de telefonnummer du har valt ut. Larmet kan också kontakta larmcentralen som skickar ut en väktare som gör en undersökning på plats.

Vilken typ av larm passar mig?

Dagens inbrottslarm erbjuder många olika funktioner och kan bli ganska kostsamma så det gäller att noggrant se över sina behov innan man bestämmer sig för vilken typ av larm man ska investera i. Vill du ha kameraövervakning och ett abonnemang med väktarutrycking? Behöver du inbyggda varningssystem för rökutveckling och vattenläckor? Det är också viktigt att jämföra vilken typ av support som erbjuds och hur många väktarutryckningar som ingår i abonnemanget om du väljer ett sådant. Om du köper ett larm som är kopplat till mobilen och du själv ringer efter en väktare så blir det betydligt billigare. Det går också att komma ned i pris om du köper ett alarm som du själv kan installera och som inte kräver något underhåll.

Tänk på detta när du väljer larminstallat

Det finns vissa krav som larminstallatörer måste uppfylla för att få driva sin verksamhet. En installatör får till exempel inte vara kriminellt belastad och måste ha ett polistillstånd som ska förnyas varje år där det framgår att vederbörande har rätt att installera larm. Det är också viktigt att välja en leverantör som är certifierad, då har man en garanti för att larminstallatören besitter den tekniska kunskap som behövs för att kunna utföra installationen och att de använder korrekt utrustning och material. Det är Svenska Stöldskyddsföreningen som utfärdar de normer som ligger till grund för de certifikat som larmföretag kan erhålla.